Η αρχιτεκτονική ανάγκη για απλότητα, πολυμορφικότητα και λειτουργικότητα έχει επαναφέρει κοντά μας την πατητή τσιμεντοκονία, για να προσφέρει νεα προοπτική, διαφορετική από τους συνηθισμένους τρόπους επένδυσης τοίχων και δαπέδων. Προέρχεται από τα νησιά των Κυκλαδων, όπου οι μάστορες παλιά έστρωναν με αυτήν εσωτερικά, τις κατοικίες, -πατώματα και τοιχοποιΐα- και τις αυλές.
Σήμερα, συνεχίζει να διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με γούστο και άποψη, καθώς υπάρχουν αμέτρητες αποχρώσεις και το εύρος των εφαρμογών της έχει αυξηθεί σημαντικά, με τη χρήση νέων τεχνοτροπιών, που τη μεταμορφώνουν μοναδικά.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ
Καλύπτουμε τις κάθετες επιφάνειες για να μη λερωθούν. Παρασκευάζουμε το έτοιμο χρωματιστό κονίαμα, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Ψεκάζουμε με νερό την επιφάνεια και με ένα μυστρί, εναποθέτουμε το υλικό και στη συνέχεια σπατουλάρουμε. Χρησιμοποιούμε υαλόπλεγμα, το οποίο θα προστατεύσει την τσιμεντοκονία από ρηγματώσεις, που ενδεχομένως θα προκληθούν.
Μετά το πέρας μερικών ωρών και αφού η πατητή έχει στεγνώσει, ψεκάζουμε με νερό και με ένα μυστρί πατάμε την τσιμεντοκονία, έως ότου πάρει το σχήμα που επιθυμούμε. Μετά το πέρας 3 – 4 ημερών, ακολουθεί το βερνίκωμα, που σκοπό έχει να προστατεύσει την επιφάνεια, από την καθημερινή χρήση και από τον καθαρισμό με ήπια οικιακά καθαριστικά.
*Σε ιδιαίτερες εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις, συνιστάται η χρήση της εύκαμπτης πατητής τσιμεντοκονίας.
Εφαρμόζεται σε δάπεδα με ενδοδαπέδια θέρμανση, σε δάπεδα δεχόμενα δονήσεις και κραδασμούς, σε τοίχους και δάπεδα από κόντρα πλακέ θαλάσσης, σε επιμελώς καθορισμένη και κατάλληλα προετοιμασμένη λαμαρίνα, σε χώρους με αυξημένες απαιτήσεις αντοχών στην υγρασία, στην θερμότητα ή στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως μπάνια, κουζίνες, ταράτσες, βεράντες, μπαλκόνια.